Psotkov memoriál 2012

psotkov memorialAk ste počas letnej dovolenky leňošili a máte chuť na aktívny relax, príďte sa zúčastniť Psotkovho memoriálu 2012 - nádherného horského behu v oblasti Vysokých Tatier. Koná sa 12.-14.10. 2012 a hlavné organizačné a ubytovacie sídlo má v Horskom Hoteli Sliezsky dom.

Pravdou je, že tohto vysokohorského podujatia sa môžu aktívne zúčastniť len kondične zdatní a dostatočne skúsení bežci. Napriek tomu, tí čo sa rozhodnú prísť povzbudiť pretekárov, si určite užijú príjemný víkend v slovenských horách.

28. ročník Psotkovho memoriálu je venovaný pamiatke slovenských horolezcov - obetiam Mount Everestu, ktorí na jeho svahoch zahynuli po dosiahnutí svetových výkonov. Je to dôstojná spomineka na Jozefa Psotku a štvoricu nezvestných slovenských horolezcov z Everestu - Justa, Jaška, Becíka a Božíka, ktorých výstupy sú svetoznáme najmä vysokou športovou hodnotou.

Sám J. Psotka bol považovaný za prvého aktívne trénujúceho horolezca vo vtedajšom Československu. V dôsledku tvrdého tréningu vynikal neobyčajnou zdatnosťou.

Trať Psotkovho Memoriálu 2012

Trať behu vedie prekrásnym prostredím a je naozaj náročná. Bežci hlavnej kategórie musia na 25 km trati zdolať 3100 m. prevýšenia.

Trasa vedie najkrajšími turisticky prístupnými sedlami Tatier: Sliezsky dom - Poľský hrebeň - Zbojnícka chata - Priečne sedlo - Téryho chata - Zamkovského chata – Hrebienok – Sliezsky dom.  Psotkov memoriál je pravá výzva. 

Trať sa obvykle presne určuje podľa aktuálnych podmienok v teréne. Môže sa stať, že organizátori po zvážení situácie určia odlišný variant trate. Najmä počas nepriaznivej lavínovej situácie - často sa totiž stáva, že počas Psotkovho memorálu sneží.

Odmenou je aktívny pohyb v divokej prírode a dobrý pocit zo sportového zážitku. K dispozícii budú aj kratšie varianty trate. Na bezpečný priebeh memoriálu bude dohliadať horská služba.

Fotogaléria

Zázemie a ubytovanie pre účastníko Psotkovho memoriálu a ich doprovod sú situované do čerstvo zrekonštruovaného Hotela Sliezsky dom za pomerne príjemnú cenu. V jeho priestoroch si môžete po skončení behu vychutnať prezentáciu horských filmov a starších ročníkov Psotkovho memoriálu.

Prídte sa aktívne zrelaxovať na Psotkov memoriál 2012 a odneste si kopec neopakovateľných zážitkov, na ktoré sa nezabúda.

Viac informácií o podujatí na stránke horolezeckého spolku JAMES.

Autor článku: dovolenkaslovensko.eu

Najnovšie články

Perfektné cestovné batožiny pre perfektnú dovolenku

Už máte vymyslenú a naplánovanú dovolenku? Nech už si idete oddýchnuť k moru, poznať nové kraje a mestá, vyberiete sa do...

Na dovolenku bez stresu

Je tu znova čas dovoleniek. Spolu s výberom samotného miesta je opäť dobré myslieť aj na zadné vrátka. A zvoliť si správ...

Vysoké Tatry – lokalita, ktorá vás nikdy neomrzí

Žijeme v uponáhľanom svete, čo sa samozrejme odzrkadľuje aj na našom zdraví. Prvé príznaky únavy ignorujeme, alebo o nic...

Na čo nesmiete zabudnúť ešte pred vycestovaním na dovolenku?

Aj keď situácia vo svete nie je ktovieako priaznivá, stále veľa Slovákov uvažuje nad tým, že si zarezervuje dovolenku pr...

Čo zohľadňovať pri výbere ubytovania?

Ak hľadáte ubytovanie, či už medzi najznámejšími hotelmi v Bulharsku, alebo na Slovensku, ochotne vám poradíme, čo si vš...