Na dovolenku bez stresu

Je tu znova čas dovoleniek. Spolu s výberom samotného miesta je opäť dobré myslieť aj na zadné vrátka. A zvoliť si správne poistenie. Pre poistenie dovolenky je ideálne krátkodobé cestovné poistenie.

Poistenie na dovolenku spoľahnúť sa naň môžete najmä vtedy, ak cestujete na krátky čas. Ak sa vaše cesty do zahraničia počas roka neopakujú. Alebo ak cestujete na spomínanú letnú dovolenku. Zabezpečí aj predĺžený víkend, či hoci len dlhšie nákupy za hranicami.

Prečo je dobré poistiť dovolenku

Na uzatvorenie cestovného poistenia v súkromných poisťovniach pri ceste do zahraničia máte veľmi dobrý dôvod. Zdravotnícky systém na Slovensku poskytuje ošetrenie, liečbu a lieky väčšinou za nižšie ceny než inde v Európe či svete.

Preto sa pri neočakávanom ochorení alebo úraze v zahraničí môže stať, že vás aj bežná choroba alebo zranenie vyjde celkom draho.  Aj stovky či tisícky eur by ste museli zaplatiť za ošetrenie alebo pobyt v nemocnici.

Ak by ste nemali cestovné poistenie, platili by ste z vlastného vrecka. Pri návrate by vám slovenský verejný systém zdravotného poistenia preplatil len náklady do výšky, ktorá je určená na liečenie daného ochorenia či zranenia. Čiže priama odpoveď na otázku, či vám nestačí európsky zdravotný preukaz, je nie. Len správne nastavené cestovné poistenie garantuje preplatenie všetkých základných zdravotných a liečebných úkonov v zahraničí.

Čo poistenie kryje

Hlavným zmyslom cestovného poistenia je zabezpečiť prípadné liečebné náklady v zahraničí. Ide o súkromné zdravotné poistenie. Vzťahuje sa na krátkodobé pobyty v cieľovej krajine či konkrétnej zóne sveta. Toto poistenie funguje vlastne na podobnom princípe ako základné zdravotné poistenie v USA.

Cestovné poistenie vám zabezpečí preplatenie nákladov spojených s ošetrením, liečením či nevyhnutným pobytom v nemocnici. Tiež nákladov na vyšetrenia u špecialistu, nevyhnutné lieky a prevoz, ako aj na ďalšie úkony spojené s náhlou chorobou alebo zranením.

Čo možno pripoistiť

Cestovné poistenie zväčša zahŕňa možnosť ďalších poistných krytí spojených s cestovaním. Neobmedzuje sa tak len poistenie liečebných nákladov. Ide najmä o pripoistenie

  • úrazu,
  • všeobecnej zodpovednosti,
  • storna zájazdu, leteniek a ubytovania,
  • batožiny a osobných vecí,
  • nákladov na opatrovníka,
  • športu.

Ako vybrať

Poistenie na dovolenku treba vyberať nielen podľa ceny, ale aj podľa výšky poistnej sumy. Limit krytia totiž ohraničuje najväčšie odškodnenie v prípade ozaj potrebných nákladov. To býva rôzne, obyčajne v rozpätí od 80 až 120 000 eur v Európe. Pri žiadanom vyššom krytí alebo vo svete až 200 000 eur. To by už malo stačiť na zabezpečenie väčšiny možných prípadov.

Ak chcete byť naozaj pokojní, že vaše poistenie dovolenky do zahraničia je perfektné, zvoľte komplexné cestovné poistenie s krytím viacerých rizík. A zároveň vyššie limity liečebných nákladov. To platí najmä pre cesty mimo Európy, hlavne do USA a Kanady.

Koľko zaplatíte

Ceny cestovného poistenia sa podobne ako pri iných typoch poistenia líšia. Nielen medzi poisťovňami, ale dokonca aj v rámci jednej poisťovne. Hlavnými kritériami sú:

  • dĺžka pobytu v zahraničí a počet dní cesty,
  • krajina pobytu podľa zón,
  • typ cesty a druh činnosti v zahraničí,
  • vek poisteného podľa kategórií,
  • rizikovosť športových aktivít,
  • zvolené pripoistenia.

Dobrým pomocníkom je porovnávač

Na pomoc si môžete zobrať aj nejaký z množstva internetových porovnávačov. V princípe stačí na začiatok zadať parametre poistenia. Teda časovú a územnú platnosť. Porovnávač za okamih ponúkne viacero dostupných poistení od rôznych spoločností. Na jednom mieste máte možnosť porovnať ceny všetkých poisťovní. Aj rozsah ich krytia. Na vás už len zostáva vybrať správny pomer ceny a rozsahu poistenia. Pre väčšiu istotu je ale dobré overiť porovnávačom ponúkané podmienky priamo v poisťovni.

Online poistenie je pohodlnejšie

Možno povedať, že v podstate už všetky poisťovne ponúkajú možnosť online poistenia. Väčšia časť dovolenkárov túto formu aj často využíva. Jednoznačne šetrí cenný čas. A hlavne je pomerne lacnejšia.

Poisťovne takto ušetria náklady na pracovníkov, ktorých by museli mať na pobočkách. Rovnako za prevádzku samotných kamenných pobočiek. Výsledné cestovné poistenie môžu preto ponúknuť omnoho lacnejšie. Aj v prípade vzniknutej poistnej udalosti možno všetko potrebné vybaviť online. Niekedy od vás bude poisťovňa požadovať predsa len niektoré doklady, napríklad potvrdenie o zaplatení skutočných nákladov.

A ešte niečo špeciálne

Možno vás to prekvapí, ale poistiť sa už dá aj proti nepriazni počasia. Môžete v rámci neho žiadať odškodné, ak vás bude viac než polovicu dovolenky trápiť dážď alebo mraky. No nechráni len proti vytrvalému dažďu. Odškodné získate, aj keď bude len oblačno alebo zamračené.

Nevzťahuje sa však na udalosti spôsobené inými ako hydrometeorologickým vplyvmi, ako vulkanická činnosť, explózia alebo oheň. Nárok na poistné plnenie máte vtedy, ak je počet slnečných dní nižší ako polovica doby zájazdu.

Najnovšie články

Perfektné cestovné batožiny pre perfektnú dovolenku

Už máte vymyslenú a naplánovanú dovolenku? Nech už si idete oddýchnuť k moru, poznať nové kraje a mestá, vyberiete sa do...

Na dovolenku bez stresu

Je tu znova čas dovoleniek. Spolu s výberom samotného miesta je opäť dobré myslieť aj na zadné vrátka. A zvoliť si správ...

Vysoké Tatry – lokalita, ktorá vás nikdy neomrzí

Žijeme v uponáhľanom svete, čo sa samozrejme odzrkadľuje aj na našom zdraví. Prvé príznaky únavy ignorujeme, alebo o nic...

Na čo nesmiete zabudnúť ešte pred vycestovaním na dovolenku?

Aj keď situácia vo svete nie je ktovieako priaznivá, stále veľa Slovákov uvažuje nad tým, že si zarezervuje dovolenku pr...

Čo zohľadňovať pri výbere ubytovania?

Ak hľadáte ubytovanie, či už medzi najznámejšími hotelmi v Bulharsku, alebo na Slovensku, ochotne vám poradíme, čo si vš...