Trnavská stovka 07.06.2014

beh krasnanskou kuriou dovolenkaRadi spoznávate slovenskú prírodu? Páčia sa Vám hlboké, tienisté lesy pretkané peknými chodníčkami, doplnené peknými výhľadovými vrcholmi , no nemáte príliš veľa času na potulky v horách? Trnavská stovka 2014 môže byť akcia, ktorá vám pomôže užiť si nezabudnuteľný víkend v prírode a neminúť ani deň tak vzácnej dovolenky.

Trnavská stovka je diaľkový turistický pochod v malebných Malých Karpatoch s dĺžkou, a nech vás to neodradí, 92 km. Tento pochod založili trnavskí horolezci. Odvtedy sa uskutočnilo niekoľko desiatok ročníkov, pričom popularita pochodu neustále rastie, no stále as pohybuje v únosných medziach a nepredstavuje tzv. "masovku".

Cieľom pochodu, je prejsť hlavným hrebeňom Malých Karpát v priebehu jedného plného dňa, teda 24 hodín, z Bratislavskej hlavnej stanice, kde je situovaný štart, do Brezovej pod Bradlom. Trasa vedie po červenej turistickej značke, hrebeňom, pričom obchádza najvyšší bod pohoria Záruby a v tomto mieste vedie cez obec Buková. Po trase sú umiestnené kontrolné stanovištia, kde účastníci zbierajú pečiatky, ktoré sú dokladom o úspešnom prechode trasy.

Trnavská stovka to však nie je len dosahovanie výkonov. Samozrejme, je zaujímavé preveriť si svoju kondíciu, na takejto neobyčajnej akcii, avšak na svoje si prídu aj praví milovníci pekných prírodných zákutí, ktorých je v tomto pomerne nízkom pohorí neúrekom. Prekrásne sú najmä lesné chodníčky vedúce bukovo-hrabovými lesmi a vrcholy ako Somár, či Vápenná, ktoré budete na trase musieť zdolať. Všetko to navyše podčiarkuje výborná atmosféra, ktorá na podujatí vládne. To všetko za 3 eurá účastníckeho poplatku.

Trnavská stovka sa bude konať 07.06.2014 a bude to už 41. ročník tohto výnimočného podujatia. Tí, čo sa už v minulosti odvážili postaviť na jej štart vedia, že tento prechod nie je zadarmo, ale napriek tomu by ho mal s pár otlakmi zvládnuť, každý aktívnejší turista, či športovec. Odhliadnuc od toho, každoročne na štart nastupujú účastníci, ktorí chcú zažiť len pár príjemných kilometrov v lese v partii podobne naladených ľudí. Množstvo z nich si určí za cieľ prejdenie kratšej trasy - 30, prípadne 60 kilometrov. Vekové zloženie je naozaj rôznorodé. Tento pochod je veľmi vhodný pre začiatočníkov v diaľkovej turistike, ktorý si chcú niečo podobné iba skúsiť. Z hlavnej trasy sa dá totiž v prípade núdze pomerne ľahko zísť do množstva neďalekých podkarpatských dediniek, z ktorých je dobré autobusové spojenie.

Štart, cieľ a trasa Trnavskej stovky 2014

Čo sa týka trasy Trnavskej stovky, bude rovnaká aj v roku 2014. Štart je pri Hlavnej stanici v Bratislave - postačí zísť od hlavnej budovy dolu k pohostinstvu pod výraznými kamennými schodmi. Cieľ je o 92 km ďalej v Brezovej pod Bradlom. Trasa vedie hlavným hrebeňom Malých Karpát a je kombináciou príjemných lesných chodníčkov, lesných ciest, ale žiaľ aj niekoľkých kilometrov asfaltiek, najmä v druhej polovici pochodu, napríklad v okolí vrchu Záruby, ktorý sa obchádza cez obec Buková.Trasa je mierne zvlnená, výraznou výzvou je stúpanie na vrchol Vápennej. Z tohto vrcholu je ale nádherný výhľad.

Trasa Trnavskej stovky prechádza obcami Buková, Dobrá Voda, ale i sedlom Pezinská Baba, kde je možné občerstviť sa a doplniť zásoby tekutín, či jedla. Občas organizátori prekvapia aj milým občerstvením v podobe palaciniek na niektorej z kontrolných staníc. Okrem spomínaných miest trasa vedie hlavnými bodmi ako Kamzík, Biely Kríž (bufet Včelín tu bol medzičasom zrušený), Somár, Čermáková Lúka, Vápenná, Klokoč, Sokolské chaty, Mihalinová, Brezová pod Bradlom.

Trnavská stovka 2014 je možnosťou ako zažit v krátkom čase nezvyčajný zážitok, prejsť si jedno pekné slovenské pohorie na jeden záťah a spoznať svoje vlastné limity. Prečo to neskúsiť?

Fotogaléria z Trnavskej stovky

autor článku: dovolenkaslovensko.eu

Najnovšie články

Perfektné cestovné batožiny pre perfektnú dovolenku

Už máte vymyslenú a naplánovanú dovolenku? Nech už si idete oddýchnuť k moru, poznať nové kraje a mestá, vyberiete sa do...

Na dovolenku bez stresu

Je tu znova čas dovoleniek. Spolu s výberom samotného miesta je opäť dobré myslieť aj na zadné vrátka. A zvoliť si správ...

Vysoké Tatry – lokalita, ktorá vás nikdy neomrzí

Žijeme v uponáhľanom svete, čo sa samozrejme odzrkadľuje aj na našom zdraví. Prvé príznaky únavy ignorujeme, alebo o nic...

Na čo nesmiete zabudnúť ešte pred vycestovaním na dovolenku?

Aj keď situácia vo svete nie je ktovieako priaznivá, stále veľa Slovákov uvažuje nad tým, že si zarezervuje dovolenku pr...

Čo zohľadňovať pri výbere ubytovania?

Ak hľadáte ubytovanie, či už medzi najznámejšími hotelmi v Bulharsku, alebo na Slovensku, ochotne vám poradíme, čo si vš...