Trnavská stovka 2013

stovkaNie každý má možnosť zobrať si niekoľko dní, nieto týždňov dovolenky a preto existujú ľudia, ktorí sa snažia zrelaxovať v čo najkratšom čase a mať pri tom čo najviac nezabudnuteľných zážitkov. Možno k nim patríte aj vy. Ak navyše obľubujete aktívny relax, využite náš tip a vydajte sa tento rok na čoraz populárnejšiu Trnavskú stovku – diaľkový pochod s dlhou tradíciou, jedinečnou atmosférou, na ktorom isto nebudú chýbať ani silné zážitky a spoznanie seba samého.

Dobrodružný pochod

O čo teda pôjde? Trnavská stovka je dobrodružný pochod v dĺžke takmer 100 km s prevýšením ca. 3000 m hrebeňom nenápadného, no veľmi pekného slovenského pohoria – Malých Karpát. Vzdialenosť sa môže zdať odstrašujúca, no práve to mnohých láka. Zvládne ju však každý človek, ktorý sa pravidelne hýbe. Ak by aj nie, po trase je množstvo možností zísť do najbližšej dediny a pochod ukončiť. Trnavská stovka ponúka veľmi pekný zážitok z non-stop prechodu spomínaného hrebeňa v peknej a rozmanitej prírode, na ktorý len tak nezabudnete. Predsalen, na prejdenie pochodu je potrebná vôľa a prekonanie seba samého.

K dispozícii je aj variant v dĺžke 169 km s ca. 5000 m prevýšením, určený mierečným nadšencom s cieľom v Trenčíne.

Termín a štart

Trnavská stovka 2013 sa uskutoční prvý júnový víkend v sobotu t.j. 1.6.2013. Je to už niekoľko rokov nemenný dátum. Štart bude ráno od šiestej do ôsmej hodiny neďaleko Hlavnej stanice v Bratislave - na Žabotovej ulici. Postačí zísť kúsok po kamenných schodoch dolu vpravo, neďaleko hlavného vchodu do stanice. Tu prebieha registrácia účastníkov pochodu. Štartovné je skôr symbolické. Tento rok to budú 2 eurá. Že ste na správnom mieste štartu, spoznáte veľmi rýchlo podľa koncentrujúceho sa zástupu nadšencov turistiky, outdooru a diaľkových pochodov, ale aj ľudí, ktorých by ste možno zaradili do úplne inej škatuľky.

Kontrola v cieli stokilometrovej trasy vás počká v Brezovej do 8.00 ráno a dlhšej trasy v Trenčíne do 24.00 v noci 2.6.2013.

Trasa

Trasa Trnavskej stovky 2013 bude rovnaká ako roky predtým. Prebieha lesnými cestami, romantickými chodníčkami, ale i menej príjemnými asfaltkami po hlavnej hrebeňovej trase označenej červenou turistickou značkou od štartu pri Hlavnej stanici v Bratislave až do Brezovej pod Bradlom v dĺžke takmer 100 km. V súčasnosti je z dôvodu bezpečnosti vynechaná časť prechodu cez najvyšší vrchol Malých Karpát – Záruby. V týchto miestach účastníci pochodu červenú značku opustia a smerujú do obce Buková.

Niektoré úseky oficiálne stanovenej trasy sa však zvyknú obchádzať po vrstevniciach, čo je predmetom nekonečných sporov o regulérny prechod tejto diaľkovej trasy. Pravda je však taká, že oficiálne vedie trasa stále po červenej značke s výnimkou vynechania spomínaných Zárub. V závere, z Dobrej Vody do Brezovej pod Bradlom sa toleruje prejdenie trasy po tzv. starej červenej značke, vedúcej po asfaltke.

Charakter trasy možno opísať ako mierne zvlnený, občas sa vyskytnú krátke úseky so skalnými pasážami, tých je ale zanedbateľné množstvo a nie sú technicky obtiažne. Podklad môže byť za dažďa blatistý a šmykľavý.

Na trase sú jednotlivé kontrolné stanovištia, na ktorých je možné sa v niektorých prípadoch občerstviť, ale najmä získať pečiatku do formulára, ktorý slúži ako doklad o prejdení všetkých zastávok. Spolu s pečiatkami sa do formulára zapisuje aj čas príchodu na dané stanovisko. Určite budete cítiť radosť i hrdosť, keď si ho neskôr budete doma obzerať. Okrem toho, že bude spotený a zaprášený, bude obsahovať veselé kresby možno už menej známeho, no o to významnejšieho autora-horolezca Ivana Baja, ktorý sa preslávil práve spomínanými obrázkami. Aj tieto jeho veselé dielka dotvárajú jedinečný kolorit Trnavskej stovky.

Trasa 169 km predĺženej trasy je totožná so stokilometrovým variantom  a z Brezovej pod Bradlom prebieha nasledovne: Myjava - Vrch slobodných - Veľká Javorina - Mikulčin vrch - Kykula - Trenčín, železničná stanica.

Priebeh pochodu

Samotný priebeh Trnavskej stovky závisí okrem osobnej pohody aj od aktuálneho počasia. Hoci niekoho môže odradiť dážď, všeobecne nepredstavuje vážnejší problém ako tomu býva vo vyšších horách. Známe sú však ročníky charakterizované silnou búrkou, kedy mnoho účastníkov pochod nedokončilo. Jednoducho aj to patrí k dobrodružnej tvári takéhoto podujatia.

Po štarte z Hlavnej stanice sa stúpaním zakrátko dostaneme na Kamzík, tu začína vlastný hrebeň v lesnom teréne. Môže sa stať, že stratíte kus energie, keď uvidíte prvých bežcov ako sa odtrhnú z davu pochodujúcich. Áno, Trnavská stovka sa zvykne aj behávať. Nenechajte sa odradiť a užívajte si pekné lesné chodníčky tejto časti Malých Karpát. Úvodné kilometre sa zmenia na asfaltku, ktorá nás dovedie až na Biely Kríž. Tu je prvá kontrola a možnosť občerstviť sa v bufete.

Ďalšie kilometre ubiehajú v príjemnom teréne až na najvyšší bod tejto časti Malých Karpát – Somár s pekným výhľadom. Odtiaľ trasa pokračuje až do sedla Pezinská Baba, kde je opäť možnosť občerstviť sa a doplniť vodu na Chate Korenný vrch. Chata je skrytá v pravo od trasy pochodu pri parkovisku. Cestou sem získate ešte jednu-dve pečiatky od kontrolných stanovíšť. Nasleduje prvý strmší výšľap na Čmeľok. Je však krátky a po ňom prichádza zostup a ďalej zvlnený lesný chrbát až na Čertov kopec a Skalnatú, známu na pohľad pekným, opusteným stromom a krásnym výhľadom. Z nej je strmý, pre namáhané kolená nepríjemný zostup.

Ďalšia cesta po červenej značke nás dovedie až na Čermák – lúku s kontrolou a dobrým prameňom. Odtiaľ už začínajú prvé vážnejšie kilometre, čo do vôle. Na nich sa s veľkou pravdepodobnosťou rozhodne, či pochod dokončíte. Smerovať totiž budete na Taricové skaly a prudký a dlhý výšľap na Vápennú. Kto príde až na tento vrch a cíti sa relatívne v poriadku, pochod by už mal úspešne dokončiť.

Taricové skaly sa zvyknú obchádzať cez zvernicu po vrstevnici, čo však nie je v súlade s oficiálnou trasou pochodu. Kontrolu tu nenájdete a preto sa toto uľahčenie hojne využíva. V týchto miestach sa zväčša pohybujete lesnými chodníkmi a cestami, pričom samotné Taricové skaly poskytujú ďalší krásny výhľad. Zostup z tohto miesta je technickejší - po skalách. Je potrebné sústrediť sa na chodník a mať sa na pozore pred vykĺbením chodidla.

Trasa vás neskôr dovedie k spomínanému výšľapu na Vápennú. Prevýšenie dá zabrať, pretože je na pomerne krátkej trase. Navyše v júni zvykne byť výrazne teplo – kombinácia, ktorá preverí každú telesnú schránku. Výstup môže svojou náročnosťou po prejdení predošlých kilometrov v niektorých prípadoch vzdialene pripomínať stúpanie na osemtisícovku.

Ak ste to však dotiahli až sem, ste v polovici trasy a je načase zhodnotiť svoj stav. Z Vápennej je nádherný výhľad, možno najkrajší v celých Malých Karpatoch. Veľa účastníkov Trnavskej stovky sa tu však rozhoduje ako ďalej. Ak nechcú pokračovať, môžu zísť do Sološnice, alebo neskôr až do Bukovej. Ďalšia kontrola sa nachádza za veľmi pekným skalnatým úsekom hrebeňa Vápennej pri prameni, ktorý však môže byť vyschnutý. Nevešajte hlavu, ak si tu z vášho aktuálneho vzhľadu budú uťahovať. Kto prišiel až sem, podal veľmi slušný výkon.

Po prechode veľmi peknej horskej lúčky Klokoč, ktorá sa opäť zvykne obchádzať po vrstevnici sa čoskoro dostávame na asfaltku. Nasleduje obec Buková za spomínaným odbočením z červenej značky pred Zárubami. Vedie do nej takmer nekonečná asfaltka. V skutočnosti, to však je približne 5 km. V dedine sa kontrolné stanovisko nachádza v krčme, kde sa dá najesť a napiť. Je to šesťdesiatypiaty kilometer.

Z Bukovej vedú nie veľmi príjemné asfaltové cesty s premávkou, okolo kameňolomu až kým práve za ním pri smerovníku neodbočíme doľava smerom na chatovú oblasť Sokolské chaty. Je to miesto, ktoré sa zvykne dosahovať za tmy a orientácia je tu sťažená. Je potrebné pravidelne sledovať značenie, alebo si tento úsek prejsť ešte pred samotným podujatím.

Za Sokolskými chatami nasleduje svižný výšľap do kopca a zostup k železničnej stanici Buková, čo je nevýrazná zastávka vlaku, takmer uprostred lesa. Neďaleko nej je nutné prekročiť hlavnú cestu. Na mieste je patričná opatrnosť a možno doporučiť sledovanie premávky i turistického značenia.

Asfaltka, ktorá je už mimo hlavnej cesty nás dovedie ku kontrole Raková. Tu sa zvykne podávať skromné občerstvenie v podobe čaju a podobne. Ďalšie kilometre po asfaltke sú ukončené miernym stúpaním cez les na vrchol Mihalinová. Z asfaltky smerom do lesa vedúceho na tento vrchol sa schádza nevýrazným odbočením doprava. Je to ľahko prehliadnuteľné miesto.

Z Mihalinovej sa pomerne rýchlo dostaneme klesaním a priestupom miernejšieho kopca – lúk do obce Dobrá Voda. Tu je kontrola situovaná opäť v miestnej krčme.

Posledných 10 kilometrov :)

Čaká nás posledných desať kilometrov pochodu, kde je možnosť vybrať si medzi starou a novou červenou značkou. Stará vedie po asfaltke a je orientačne výhodnejšia, ak sme tieto partie dosiahli za tmy, čo je realitou vo väčšine prípadov. Je však menej príjemná na chôdzu. Novšia červená značka vedie cez les, čo je náročnejšie na pozornosť. V tejto časti pochodu už môžete pozorovať účastnikov v kríze a tak sa nezľaknite, ak vaša čelovka občas osvetlí tvár sediacu popri ceste.

Na záver nasleduje nepríjemný zostup po asfaltke až do Brezovej pod Bradlom, nie je však už kam uhnúť. Na konci asfaltky je potrebné odbočiť k dobre osvetlenej čerpacej stanici naľavo, pri ktorej sa nachádza vytúžený cieľ a to základná škola. Môžete tu prespať, ale nečakajte mäkkú posteľ. Platí systém, kto si ako ustelie, tak má. Úspešný prechod však častokrát končí až ranným absolvovaním útrpnej cesty autobusom domov pod sprchu, do pohodlia.

Najlepšie výkony

Čo sa týka konkrétnych výkonov, najlepší kompletnú trasu Trnavskej stovky zdolávajú za 12 hodín, bežní smrteľníci do 24 hodín. Trnavskú stovku je však možné absolvovať aj na bicykli, čo vôbec nie je jednoduchšie a vyžaduje taktiež dobrú dávku kondície.

Neváhajte a vyskúšajte si čo dokážete na Trnavskej stovke 2013. Dovolenka na Slovensku to môže byť práve aktívny relax v krásnych malokarpatských kopcoch.

Čo si zobrať na Trnavskú stovku 2013?

  • ľahké športové oblečenie s rezervou v prípade dažďa (ľahká bunda, pršiplášť)
  • ľahké bežecké topánky, alebo trekové topánky s protišmykovou podrážkou do terénu
  • batoh max do 30 l
  • teleskopické palice
  • čelová lampa
  • jedlo, pitie - najmä energetické (na trase možnosť dopĺnať)
  • jednoduchá lekárnička, orientovaná najmä na liečnie otlakov, bolestí kĺbov a šliach
  • karimatka, alebo alumatka
  • mapa Malých Karpát

Fotogaléria z Trnavskej stovky

 

autor článku: dovolenkaslovensko.eu


Najnovšie články

Perfektné cestovné batožiny pre perfektnú dovolenku

Už máte vymyslenú a naplánovanú dovolenku? Nech už si idete oddýchnuť k moru, poznať nové kraje a mestá, vyberiete sa do...

Na dovolenku bez stresu

Je tu znova čas dovoleniek. Spolu s výberom samotného miesta je opäť dobré myslieť aj na zadné vrátka. A zvoliť si správ...

Vysoké Tatry – lokalita, ktorá vás nikdy neomrzí

Žijeme v uponáhľanom svete, čo sa samozrejme odzrkadľuje aj na našom zdraví. Prvé príznaky únavy ignorujeme, alebo o nic...

Na čo nesmiete zabudnúť ešte pred vycestovaním na dovolenku?

Aj keď situácia vo svete nie je ktovieako priaznivá, stále veľa Slovákov uvažuje nad tým, že si zarezervuje dovolenku pr...

Čo zohľadňovať pri výbere ubytovania?

Ak hľadáte ubytovanie, či už medzi najznámejšími hotelmi v Bulharsku, alebo na Slovensku, ochotne vám poradíme, čo si vš...