Lezenie na skalkách na Slovensku

Paštiná Závada

pastina zavada - Dovolenka na SlovenskuLezecká oblasť Paštiná Závada sa nachádza neďaleko Súľovských skál a je tvorená horninou zlepencového typu. Rozdiel oproti Súľovu je tvar a povrch skál – lezec tu nájde najmä dierky a lišty.

Čítať ďalej: Paštiná Závada

Fakľové špáry

Faklove spary Dovolenka na SlovenskuFakľové špáry predstavujú jedinú oblasť výhradne špárového lezenia na Slovensku. Lezecké línie vedú stenami opusteného kameňolomu neďaleko obce Lehota pod Vtáčnikom (lom je viditeľný od cintorína v časti Malá Lehota).

Čítať ďalej: Fakľové špáry

Alternatívna stena – Plavecké Podhradie

 

alternativna stena - Dovolenka na SlovenskuLezecká oblasť Alternatívna stena je radená ku skalkám Záhoria a je známa ťažkými cestami vo vápenci. Stena je mierne previsnutá a nachádza sa v príjemnom chládku počas celej sezóny.

Čítať ďalej: Alternatívna stena – Plavecké Podhradie

Lezecká oblasť Jánošíkova Bašta

janosikova basta - Dovolenka na SlovenskuJánošíkova Bašta je lezecká oblasť so 40 cestami vo vápenci s ľahším, ale pekným lezením sa nachádza pri Kysaku. Okrem lezenia si možno vychutnať nádherné výhľady na dolinu Hornádu.

Čítať ďalej: Lezecká oblasť Jánošíkova Bašta

Zádiel - tradičná destinácia slovenského lezenia

zadiel lezenie - Dovolenka na SlovenskuZádiel je tri kilometre dlhý kaňon vápencových skál patrí k tradičným destináciám slovenského lezenia s bohatou históriou výstupov. Oblasť s romantickou prírodou sa nachádza za Košicami pri obci Zádielske Dvorníky.

Čítať ďalej: Zádiel - tradičná destinácia slovenského lezenia

Turniská – Zlepencová lezecká oblasť pri Margecanoch

turniska - Dovolenka na SlovenskuTurniská sú zlepencová lezecká oblasť pri Margecanoch ponúka 70 ciest všetkých obtiažností a zaujímavé stropové a bouldrové lezenie, ktoré je možné aj za daždivých dní.

Čítať ďalej: Turniská – Zlepencová lezecká oblasť pri Margecanoch

Tomašovský výhľad

tomasovsky vyhlad - Dovolenka na SlovenskuLezecký sprievodcovia definujú Tomášovský výhľad - skalku nachádzajúcu sa v severnej časti národného parku Slovenský raj ako vápencový výbežok s približne stovkou ciest a výškou do 40 metrov s pekným výhľadom na širšie okolie.

Čítať ďalej: Tomašovský výhľad

Lezenie Machnatô - Demänovská dolina

machnato lezenie - Dovolenka na SlovenskuLezecká oblasť Machnatô sa nachádza na Liptove nad dedinou Lúčky v Demänovskej Doline. Skala s pekným výhľadom na Nízke Tatry a 60 cestami rôznych obtiažností. Nevýhodou je, že hornina je pomerne drolivá.

Čítať ďalej: Lezenie Machnatô - Demänovská dolina

Lezenie na skalách pod hradom Sitno

sitno lezenie - Dovolenka na SlovenskuLezenie na Sitne je možné na 120 cestách vytýčených na skalách pod rovnomenným hradom neďaleko Banskej Štiavnice.

Čítať ďalej: Lezenie na skalách pod hradom Sitno

Kaľamárka – tradičná lezecká oblasť

kalamarka lezenie - Dovolenka na SlovenskuKaľamárka - tradičná lezecká oblasť je dostupná autom z mesta Detva a vyznačuje sa rozmanitosťou línií. Z ponúkaných ca. 80 ciest si vyberie každý. Andezit tu vytvára zaujímavé prírodné útvary s jednou lezeckou dĺžkou.

Čítať ďalej: Kaľamárka – tradičná lezecká oblasť

Lezenie v Manínskej úžine

Manin Dovolenka na SlovenskuLezenie v Manínskej úžine to je predovšetkým veľký výber ciest a nádherná príroda. Oblasť sa nachádza pri Považskej Bystrici a podobne ako iné lezecké lokality, je chránená zákonom.

Čítať ďalej: Lezenie v Manínskej úžine

Súľovské skaly

Sulov Dovolenka na SlovenskuSúľov  je jedna z najkrajších prírodných oblastí Slovenska vôbec sa nachádza pri mestečku Bytča. Zlepencové skaly predstavujú zväčša vežičky, resp. rôzne iné zaujímavé útvary. Vedie na ne veľké množstvo asi 40 metrových ciest a na vrchole sa možno tešiť z nádherných výhľadov na široké okolie.

Čítať ďalej: Súľovské skaly

Lezenie na Hrádku

hradok lezenie - Dovolenka na SlovenskuHrádok je čo do výšky ca. 100 metrový niekdajší lom tvorený na Slovensku netradičnou horninou – andezitom. Približne tridsiatka ciest s možnosťou viacdĺžkového lezenia sa hodí na nácvik zakladania a možno tu nájsť zopár klasických línií s tou pravou morálovou atmosférou v peknej scenérii.

Čítať ďalej: Lezenie na Hrádku

Beckov - klasika slovenského lezenia

Beckov Dovolenka na SlovenskuHradné bralo Beckova predstavuje jednu z klasík slovenského lezenia. Vápencová skalka sa nachádza pri Novom meste nad Váhom.

Čítať ďalej: Beckov - klasika slovenského lezenia

Skalka pri Trenčíne

Skalka pri Trencine Dovolenka SlovenskoSkalka pri Trenčíne sa nachádza neďaleko Zamaroviec pri meste Trenčín sa nachádza táto vápencová skala s dĺžkou ciest do 25 metrov.

Čítať ďalej: Skalka pri Trenčíne

Kalvária - lezecká lokalita v Nitre

Kalvária je známa lezecká lokalita v Nitre a zahŕňa asi tridsiadku línií zväčša vyššej obtiažnosti sa nachádza sa takmer priamo v meste samotnom a je dostupná pešo, či autom. Skala je kolmý až previsnutý vápenec tvorený krasovými kvapľami.

Čítať ďalej: Kalvária - lezecká lokalita v Nitre

Blázon - Plavecké Podhradie

blazon blazonstein lezenie - Dovolenka SlovenskoBlázon - Je to staronová perspektívna lezecká lokalita nad obcou Plavecké Podhradie pod ruinou Plaveckého Hradu. Potenciál oblasti je cca. 70 ciest, hoci v súčastnosti je preistených desať.

Čítať ďalej: Blázon - Plavecké Podhradie

Najnovšie články

Perfektné cestovné batožiny pre perfektnú dovolenku

Už máte vymyslenú a naplánovanú dovolenku? Nech už si idete oddýchnuť k moru, poznať nové kraje a mestá, vyberiete sa do...

Na dovolenku bez stresu

Je tu znova čas dovoleniek. Spolu s výberom samotného miesta je opäť dobré myslieť aj na zadné vrátka. A zvoliť si správ...

Vysoké Tatry – lokalita, ktorá vás nikdy neomrzí

Žijeme v uponáhľanom svete, čo sa samozrejme odzrkadľuje aj na našom zdraví. Prvé príznaky únavy ignorujeme, alebo o nic...

Na čo nesmiete zabudnúť ešte pred vycestovaním na dovolenku?

Aj keď situácia vo svete nie je ktovieako priaznivá, stále veľa Slovákov uvažuje nad tým, že si zarezervuje dovolenku pr...

Čo zohľadňovať pri výbere ubytovania?

Ak hľadáte ubytovanie, či už medzi najznámejšími hotelmi v Bulharsku, alebo na Slovensku, ochotne vám poradíme, čo si vš...