Vápencové bralo hradu Pajštún s bohatou lezeckou históriou patrí stále k vyhľadávaným a veľmi obľúbeným lezeckým oblastiam na Slovensku. Skalka je dobre dostupná z Bratislavy a preto je známa aj pod pojmom Mekka bratislavských lezcov. Jej stenami totiž viedli výstupy horolezeckí velikáni ako Kluvánek, Psotka, Dieška, Demján či Pochylý. Je to naozaj lezecký terén, ktorý je dlhé roky najpopulárnejšou destináciou pre víkendové lezenie v okolí hlavného mesta. Cesty sú dobre odistené a zabavia sa tu úplní začiatočníci, ale aj skúsení borci.

Ako sa tam dostať?

Pod Pajštún sa dá dostať pohodlne autobusom, alebo autom. Ideálne je zaparkovať na parkovisku pri kostole v obci Borinka. Červenou značkou sa potom dostanete až na ruinu hradu. Výstup je možný aj po žltej značke zo Stupavy, to je však dlhšie. Z Borinky ste na hrade za 15-30 min. Výstup je v podstate stále do kopca, kolmo na vrstevnice. Popri trase je kúsok za Borinkou na ľavej strane od chodníka situované táborisko, kde sa dá prespať. Priamo pod najstrmšou pasážou výstupu sa nachádza prístrešok, taktiež vľavo od chodníka, kde sa dá zložiť. Ďalšia možnosť prespatia je na samotnom Pajštúne. Utáboriť sa dá na príjemnom trávniku hore na hrade s výhľadom až na predalpie a ďalší deň znovu liezť. Lezci však takéto možnosti využívajú len minimálne, radšej sa po prelezenom dni zastavia v krčme.

Západná stenaZápadná stena. Táto stena pajštúnskeho brala ponúka lezenie pre úplných začiatočníkov až po cesty pre borcov. V lete tu býva horúco, preto je vhodnejšie doobedné lezenie, prípadne možno voliť útek za roh, kde je stena schovaná v tieni.

Lezenie

Kedysi sa na Pajštúne pripravovalo na hory, v súčasnosti je táto skalka populárna najmä ako víkendová destinácia. Je pomerne dobre odistená (autori istení sú známi), cesty majú dĺžku 25-30 metrov a sú vedené nahusto. Ich počet je cca. sedemdesiat a zalezie si tu naozaj každý. Je tu dostatok ľahších ciest, ale aj tých náročnejších.

Čo sa týka pajštúnskej skaly, jedná sa o vápenec, ktorý sa mnohým lezcom vidí "vyšmýkaný". Majú pravdu. Nápor lezcov spôsobil, že najmä nástupy sú vyhladené až na mramor. Často je to aj vďaka začiatočníkom, ktorí na nástupoch "bicyklujú" a týmto prešmykovaním nôh, skalu vyhladia. Kto však disponuje lezeckou technikou, prelezy zvládne. Heslo totiž vraví: ,,Kde niet techniky, nepomôže ani sila":)

Čo sa týka rozmiestnenia jednotlivých sektorov, vo všeobecnosti sa pozdĺž celej steny mení obtiažnosť ciest rôznorodo. Dôležité je naštudovať si pásmo ochrany prírody, konkrétne miesta hniezdenia dravých vtákov. Tieto časti zahŕňajú zákaz lezenia ciest, ktoré sa v minulosti bežne liezli. Informácie k tejto otázke nájdete na www.james.sk.

Lezenie po vápenciLezenie po vápenci. Pajštún ponúka lezenie po vápenci. Veľký nápor lezcov spôsobil vyleštenie niektorých stupov až do mramoru. Preto si niektorí sťažujú, že Pajštún je "vyšmýkaný".

Stenu Pajštúna by sa najjednoduchšie dalo rozdeliť na stenu otočenú na západ a potom "tú za rohom". Lezenie západnej môže byť problematické v letných dňoch, keď sem praží slnko. Vtedy je výhodnejšie "zaliezť" za roh. Žiadne obavy, aj tam je dostatok ciest, pre začiatočníkov i skúsených lezcov. Napríklad aj najťažšia cesta Pajštúna - Hradný pilier s obtiažnosťou 10- UIAA. Na rebríčku popularity vedú cesty ako Sedemskobovka, Stromovka, Schránky, Ferov komín, Kluvánkov komín, Dieškov odkazovač, Psotkov pilier, Žltá stienka, Mockov kút, Šelf a mnohé ďalšie. Cesty sú vedené nahusto a tak je potrebné vedieť aj, čo to o správnosti ich prelezu, aby boli využité len chyty a stupy, ktoré do cesty patria. Inak sa môže stať, že prelez nemá hodnotu danej obtiažnosti.

V cestách pohodlne vystačíte so 60 metrovým lanom a 10 expreskami. Pribaľte aj zopár karabín s poistkou zámku. Zlaňáky sú zväčsa kruhy s reťazou, alebo prasatá.

Treba mať na pamäti, že vápenec je skala veľmi náchylná na zvetrávanie a neraz sa po zime z hradného brala Pajštúna ulomia veľké kusy materiálu. Niekedy celý kus, hradného múra. Preto sa môže stať, že obtiažnosť ciest sa zmení, čo je však dôležitejšie, je potrebné dbať na svoju bezpečnosť. Nosenie prilby nie je vôbec ,,od veci". Okrem zvetranej skaly vás totiž môžu zasiahnuť aj kamene, ktoré s obľubou zhadzujú návštevníci Pajštúna. Lezenie na hrade Pajštún je inak veľmi pohodové a vhodné na úvodné lezecké kroky v tomto obore podnikania.

SedemskobovkaSedemskobovka. Sedemskobovka je pajštúnska klasika. Ak sa rozhodnete pôsobiť na skalách, vaše kroky určite povedú aj do tejto cesty.

Zoznam ciest na Pajštúne

 

1. Matesova riť 8+ 26. Sedemskobovka 5- 51. Raymond 8
2. Hauske 7- 27. Realita 8- 52. Cit 5-
3. Dieškova previerka 7- 28. Diretka 7 53. Perokresba 9+
4. Už naozaj priamo 8+ 29. Leto na ostrove Kodiak 7/7+ 54. Ferova stienka 7
5. Šelf 7- 30. Vajco 6 55. Hrana Perokresby 8
6. Fábikova hrana 6- 31. Dieškov odkazovač 6+ 56. Ferov komín 6
7. Fábikova stienka 4 32. Pestrman 7 57. Braxatoris Džonjuzabil 7
8. Štvorkový komín 4 33. Cecok 8+ 58. Balvan sekaj ! 8
9. Trhač nitov 8+/9-, doprava 8+ 34. Normálka 3     59. Schránky 6-
10. Žltá stienka 8 35. Kniha 5+ 60. Brežnev 8-
11. Marekovo brucho 8- 36. Genesis 8- 61. Permitivita 8-
12. Dunivé previsy 6- 37. Polmesačná špára 7/7+ 62. Tatra šport 4 !  
13. Marekov pilier 7 38. Gnoza 9, boulder na začiatku 63. Ešte neviem 7
14. Chytľavka 3+ 39. Meandre 8+ 64. Záhumienky 8-
15. Veterný mlyn 4 40. Preťahovanie 8/8+ 65. Tieňovka 6+
16. Hrmova stienka 7+ 41. Čierny previs 7- 66. Fucking Antworter 8-
17. Mockov kút 6- 42. Sekajova 7 67. Kde a ako 8+
18. Telo na telo 7+ 43. Hotel Kanál 9/9+, boulder 68. Láska k prírode 8+
19. Psotkova platnička 7- 44. Launer-Šeršeň 6+  
20. Falko 6+ 45. Tremolo 8-  
21. Stromovka 6- 46. Ľavý Komici 7  
22. Platnička 6- 47. Hradný pilier 10-  
23. Čudenly klobáseň 6+/7- 48. Pravý Komici 8-  
24. Psotkov pilier 6- 49. Čierna diera 6+  
25. Demjánova 6 50. Komiciho frajerka 9-/9  

 

Čo si pozrieť v okolí?

  • Dračí Hrádok - ruina hradu pri Borinke
  • Vyhliadka pod Pajštúnom - pekná skalná vyhliadka priamo pod ruinou hradu
  • Medené hámre - zvyšky obrovského lomu a horskej osady s kaplnkou sv. Michala, lom je dnes novou lezeckou lokalitou
  • Marianka - významné pútnicke miesto
  • Vodná nádrž Lozorno - pohodový relax pri vode mimo más turistov
  • Biofarma Príroda - nájdete ju medzi Lozornom a Stupavou, dá sa tu najesť halušiek a podobných jedál a obzrieť si zvieratká, ideál pre rodiny s deťmi
  • Červený domček - miesto nad Lozornom vhodné na opekačku

Fotografie z lezenia na Pajštúne