Lesmi Malých Karpát v súčasnosti prechádza obrovské množstvo cyklotrás a preto prirodzene vzniká otázka, ktorá z nich je najkrajšia. Hoci nie je jednoduché vybrať, toto prvenstvo by sme mohli pokojne priradiť singletracku s názvom Cerová dráha.

Cerová dráha je približne 10 km dlhá horská cyklotrasa v Malých Karpatoch, ktorá bola vybudovaná údajne v miestach bývalého poľovníckeho chodníka v oblasti bratislavského lesoparku. Povedané bikerskou rečou, trasa má výborný flow, teda je svižná a okrem toho je vedená nádherným prostredím hustých lesov, ktoré najmä na jar pripomínajú džungľu. Počas jazdy na bicykli je rozhodne na čo pozerať a sem tam sa pritrafí i pekný výhľad na Malé Karpaty.

Cyklochodník vás zabavíCyklochodník vás zabaví! Cerová dráha má približne 10 km. Zdá sa to málo, ale vyšantíte sa k spokojnosti.

Kde sa nachádza Cerová Dráha?

Cerová dráha vedie z miest pri rybníkoch v okolí Železnej Studničky, nad Rotundou až na Malý Slavín. (Z tejto strany je začiatok skrytý a slabo označený - kúsok nad Rotundou - po prvom krátkom, výraznom stúpaní, je potrebné pri rybníku zísť z asfaltovej cesty a odbočiť vľavo. Pokračujeme po brehu rybníka a nájdeme ďalšiu odbočku vľavo, ktorá začína kaplnkou. Výrazne stúpame ďalej až na začiatok singletracku.) Celá trasa je značená modrou cykloznačkou "C".

Cerová dráhaMalé Karpaty mimo turistických značených chodníkov majú čo ponúknuť.

Charakter trasy a aký bicykel zvoliť

Cerová dráha je prejazdná obojsmerne a jednoduchšie je nájsť začiatok od Malého Slavína - dostaneme sa tam pohodlne po turistickom značení, alebo ďalších cyklotrasách. Keďže sa jedná o singletrack - úzky chodník, ktorý nie je úplne jednoducho prejazdný - vyššia obtiažnosť techniky jazdy ako má povedzme lesná cesta - je potrebné dbať ohľad na protiidúcich cyklistov. Trasa sa veľmi sympaticky kľukatí, čo je však často zárukou zakrytého výhľadu.

Ako bolo spomenuté vyššie trasa je priechodná obojsmerne a smerom od Železnej Studničky má viac stúpaní. V opačnom smere je svižnejšia a má viac zjazdov.

Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek smer, trasa je vedená viac-menej po vrstevnici, takže jazdenie je veľmi príjemné. Charakterovo ide o úzky lesný chodník, miestami pretkaný koreňmi, skalami, potokom, či vybudovanými skokmi a drevenými mostíkmi. Ak je trasa po daždi, dokáže byť veľmi nepríjemná a potrápi vás. Mokré korene, či šmykľavá výšľapy a zjazdy dokážu byť riadne nebezpečné. Ak na chvíľu stratíte rovnováhu, doslova môžete zletieť z cyklochodníka dolu do strmého svahu. Takýto pád na Cerovej dráhe dokáže byť naozaj nepríjemný. Preto sem choďte radšej za sucha. Najmä ak trasu ešte vôbec nepoznáte.

Cerová dráha, čo sa ročných období týka, je nádherná najmä na jar, keď sa les zazelená. Keď je už vegetácia bujnejšia, je dosť možné, že na krákych úsekoch vám budú zavadzať vetvičky, prípadne vyššie trávy.

Cerová dráha je ideálne zjazdná na kvalitnom, odpruženom horskom bicykli, no ak je trasa v dobrom stave, bez blata, môžete si na ňu skúsiť trúfnuť takmer na hocijakom inom bajku. Budete však musieť ísť mimoriadne opatrne a strmé úseky do kopca zrejme budete bicykel tlačiť, rovnako ako strmšie zjazdy budete tiež musieť zosadnúť. Jazda preto zrejme nebude až takým pôžitkom.

Cerová dráha s deťmi

Cerovú dráhu veľmi neodporúčame rodinám s menšími deťmi, ktoré ešte nemajú skúsenosti s podobným terénom v kratšej dĺžke. Hrozí riziko úrazu, či už vo forme pádu, alebo zrážky s inými cyklistami.

TraťTrať. Cerová dráha je príjemný cyklochodník vytvorený z bývalého poľovníckeho chodníka. Za mokra sa však zmení na nebezpečnú šmykľavku.

Kedy vyraziť?

Trasa je šmykľavá najmä po daždi, preto odporúčame technicky menej zdatným cyklistom prechod za sucha. Ideálne je zájsť na Cerovú dráhu cez pracovný deň, alebo skoro ráno, pretože v opačnom prípade vďaka jej popularite môžete skončiť v zápche - naozaj ťažko sa tu predbieha, chodník je priúzky resp. budete sa musieť často vyhýbať protiidúcim cyklistom, čo nie je dvakrát príjemné a kazí to radosť z jazdy.

Vyrazte čím skôr skontrolovať Cerovú dráhu a užite si to!

Flow

Čo si pozrieť v okolí?

Malé Karpaty, i bezprostredné okolie Cerovej dráhy sú nabité atraktivitami. Bicyklom ich budete mať rýchlo na dosah.

  • Železná studnička - top víkendová lokalita, slúžiaca na relax obyvateľov hlavného mesta
  • Kamzík - populárne miesto športovania, relaxu s dominantou v podobe Televíznej veže na vrcholo
  • Písaný Kameň - atraktívne zvyšky historického hraničného kameňa
  • Malý Slavín - menšie táborisko s vojnovím pomníkom
  • Pánova lúka - prekrásna lúka s možnosťou posedenia v prístrešku
  • Biely kríž - veľmi populárna križovatka turistických ciest, predstavuje lúku, na ktorej je obľúbený bufet ´Včelín
  • Medené hámre - lokalita opusteného lomu a horskej dedinky
  • Vyhliadková veža na Americkej lúke - nájdete ju asi 15 minút pešo od vrchola Kamzíka
  • Delostrelecké kaverny - betónové kaverny z čias vojny nájdete v oblasti Kamzíka, niektoré sú sprístupnené verejnosti i s oborným výkladom
  • Opustené kameňolomy pri Marianke - málo známe miesto s neopozeranými výhľadmi na Malé Karpaty
  • Dračí hrádok - zvyšky hradu nad Borinkou
  • Pajštún - ruina hradu s dobrým výhľadom až na Predalpie, populárna i pre možnosť lezenia na jeho vápencových bralách
  • Vyhliadka pod Pajštúnom - málo známa vyhliadková skala pod ruinou tohto hradu

Fotografie z trate Cerovej dráhy