Beh Krasňanskou kúriou je výbornou príležitosťou na aktívny relax v Malých Karpatoch. Patrí medzi tradičné podujatia Malokarpatsého pohára v horskom behu a má tri časti (jar, leto, jeseň).

Tento beh je okruhom so štartom a cieľom v bratislavskej Rači a má dĺžku 17 km. Vedie prekrásnymi chodníčkami Malých Karpát, ktoré nie vždy vedú po turistickej značke a tak vám umožnia spoznať skryté zákutia tohto pohoria.

krasnanska kuria 2012 06

Beh Krasňanskou kúriou začína pri kúpalisku v Rači na Černockého ulici, vedie po poľnej ceste cez neďaleký vinohrad do lesa a nádherným lesným chodníčkom až na hlavný hrebeň Malých Karpát. Postupne sa bežec dostáva lesnými cestami a chodníkmi až na Kamzík, odkiaľ sa klesaním vráti späť do Rače, znovu veľmi pekným prírodným prostredím. Krajinársky zaujme najviac prechod okolo rybníka, skál, pekným ihličnatým, či brezovým lesíkom, alebo beh popri horskom potoku.

Tento beh je vhodný pre pravidelných bežcov, hoci terén je pomerne príjemne členený a mal by ho zvládnuť aj rekreačný bežec. Nájde sa aj niekoľko strmších, no krátkych stúpaní, najmä krátko pred Kamzíkom. Veľká časť trasy však prebieha po vrstevniciach.

Pokiaľ sa necítite priamo na beh, môžete vyskúšať nordic walking. Táto kategória je chodecká a je len na vás, aké tempo si zvolíte. 17 km predstavujúcich spomínaný okruh môže byť peknou túrou počas víkendu, navyše okorenená pocitom súťaživosti.

Celkovo možno zhrnúť, že hoci tento pekný beh zatiaľ nepatrí k masovým športovým udalostiam, ten kto sa zúčastní, určite neoľutuje a načerpá o to viac pohody. Neváhajte a príďte si zabehnúť beh Krasňanskou kúriou už 22.7.2012 a užite si aktívny relax v krásnych malokarpatských kopcoch.