Zvyknete k Vašej dovolenke v letnom období pristupovať aktívnejšie? Radi plánujete menej tradičné akcie na horách? Ak vám dochádza inšpirácia na Vašu najbližšiu dovolenku, tu je jeden tip. Nízkotatranská stíhačka je pravá odpoveď na túžbu po pamätných zážitkoch. Ako je zrejmé už z názvu, pôjde o podujatie v masíve Nízkych Tatier a to priamo na ich 100 km hrebeni.

Podujatie s pomerne krátkou históriou sa veľmi rýchlo ujalo u milovníkov extrémnych hroských behov, ale aj aktívnych turistov, ktorí si chcú preveriť svoje schopnosti, alebo len zažiť niečo výnimočné. Zaujímavosťou je, že súťažia dvojčlenné tímy.

nizkotatranska stihacka 01

Podujatie sa koná v priebehu piatka až soboty. Samotný štart je v sobotu ráno. Organizátori TK Filozof a Hiking.sk zvolili trasu so štartom v Telgárte pod Kráľovou Hoľou a cieľom na Donovaloch. Trasa ponúka prevýšenie 5,5 tisíc metrov smerom hore. Porcia, ktorá preverí každý váš sval aj nerv. Tento diaľkový beh resp. pochod má však aj svoje lákadlá. Sú nimi najmä nádherné prírodné scenérie letných Nízkych Tatier. Častokrát sú to práve neopakovateľné výhľady, lesné húštiny, alebo trávnaté vysokohorské lúky, ktoré vám umožnia pozabudnúť na prekonávanú námahu. Prejsť hrebeň Nízkych Tatier v jednom záťahu je neopakovateľný zážitok, aj keby ste zlyhali, nebudete účasť vôbec ľutovať. Minimálne tu stretnete podobne zameraných ľudí.

Trasa Nízkotatranskej stíhačky prebieha presne po hrebeňovej červenej značke s vynechaním vrchola Ďumbiera a Chopka. Výraznejšie stúpania sú v smere na Kráľovu hoľu ca. 1000 m a zo sedla Čertovica smerom na Štefánikovu chatu. Nepríjemné klesania sú najmä zostup do sedla Priehyba, alebo na Hiadeľské sedlo ca. 700m. Poväčšine sa pohybujete po lesnom, resp. vo vysokohorskom pásme po kamenistom chodníku. V oblasti Ďumbiera sa jedná o úsek s príjemne uloženými žulovými kameňmi, charakterovo podobným vysokotatranským chodníkom.

nizkotatranska stihacka 06

Na tomto podujatí treba počítať s možnosťou výraznej zmeny počasia a patrične sa vystrojiť. Organizátori zvyknú požadovať povinnú výbavu, ktorú presne vymedzia. Jedná sa napríklad o mapu, buzolu, lekárničku a podobne. Okrem zodpovedajúceho oblečenia, možno doporučiť aj paličky. Po prezretí mapy je zrejmé, že na trase je dostatok možností doplnenia tekutín.

Okrem prameňov, ktoré sú pomerne výdatné, tekutiny v obmedzenom množstve poskytujú aj organizátori na jednotlivých kontrolných stanovištiach, cez ktoré na trase prechádzate.

Na trase sú taktiež horské chaty a útulne. Jedlo a nápoje doplníte na Štefánikovej chate, Kamennej chate a v útulni Ďurková.

Ako už bolo spomenuté, počas preteku, tímová dvojica prechádza jednotlivými kontrolnými stanovišťami, umiestnenými na hrebeňovej trase. Stanovené sú taktiež limity na dosiahnutie jednotlivých stanovíšť. Odtiaľ názov stíhačka. Keďže sa jedná o pretek organizovaný v národnom parku a počet účastníkov v nočnej fáze je obmedzený, prvá časť - Telgárt - Donovaly slúži ako vyraďovacia. Do druhej polovice sa tak kvalifikuje iba obmedzený počet družstiev. Môže sa to zdať kruté, no na druhej strane to podujatiu dodáva istú dávku živosti.

nizkotatranska stihacka 13

Ak ste sa po prečítaní tohto článku rozhodli pre tento beh na horách, získali ste navyše motiváciu trénovať aj počas bežného roka. Stačí ešte zohnať vhodného partnera do vášho tímu a počas vašej letnej dovolenky na Slovensku môžete vyraziť na neopakovateľnú dávku aktívneho relaxu.